SPRZĄTAMY BAŁTYK 2021

Za nami kolejna już akcja SPRZĄTAMY BAŁTYK z okazji WORLD CLEAN UP DAY! Dziękujemy za  wsparcie i obecność, bo choć pogoda stanowiła wyzwanie, to atmosfera była fantastyczna! W tym roku działaliśmy w dwóch lokalizacjach – na plaży Gdańsk Brzeźno i na Wyspie Sobieszewskiej. Bardzo nas cieszy, że mimo wiatru i zimna, w obu tych miejscach spotkaliśmy tylu miłośników naszego morza.

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że 50% odpadów trafiających do mórz i oceanów to jednorazowy plastik. 27% stanowią natomiast zgubione lub porzucone narzędzia połowowe, tzw. sieci widma, które zachowują część swojej zdolności połowowej i kontynuują połowy w niekontrolowany sposób. Z danych HELCOM wynika, że tworzywa sztuczne są najliczniejszymi odpadami znajdowanymi na wybrzeżu Morza Bałtyckiego, niezależnie od lokalizacji. Dziś już wiemy, że plastik, który raz trafił do środowiska ma bardzo niewielkie szanse, żeby się z niego wydostać, jeśli ktoś go intencjonalnie nie wyłowi. Tworzywa sztuczne nie rozkładają się bowiem i nie znikają, a jedynie rozdrabniają się na mniejsze frakcje – mikroplastiki, a w dalszej kolejności nanoplastiki.

Fot. Piotr Szafran

Jakie niebezpieczeństwa stwarza obecność tworzyw sztucznych w środowisku morskim? Zaczynając od większych frakcji, których wpływ możemy dostrzec gołym okiem, możemy stwierdzić, że skala problemu jest ogromna. Przede wszystkim wszelkie żyłki, sieci, czy ringi mogą powodować zaplątanie się zwierząt i ograniczenie ich mobilności. Często większe zwierzęta, np. ssaki, ptaki czy żółwie morskie mylą plastik z pożywieniem, a ponieważ nie są w stanie go strawić, to zalega on w ich żołądkach doprowadzając do śmierci głodowej. Mikroplastiki stanowią nawet większe zagrożenie, a dodatkowo są praktycznie niemożliwe do usunięcia ze środowiska. Analogicznie do większych frakcji, mniejsze zwierzęta mylą je z pożywieniem i tak te drobinki lub włókna zostają włączone w łańcuch pokarmowy. Dodatkowo przy rozdrabnianiu plastiku dochodzi do uwalniania niebezpiecznych związków, a same mikrodrobinki stanowią miejsce rozwoju drobnoustrojów i kumulują na swojej powierzchni toksyczne związki.

Najlepszym sposobem na pomoc środowisku morskiemu w kontekście zanieczyszczeń, jest więc rezygnacja z jednorazowego plastiku i wybieranie produktów, które można ponownie przetworzyć. Poza nie śmieceniem, co wydaje się oczywiste, warto także zwracać uwagę na nasze otoczenie i podnieść śmieć, jeśli taki zauważymy – mały gest wykonany przez wiele osób może przynieść duże rezultaty. I właśnie te wartości staramy się szerzyć angażując się w WORLD CLEAN UP DAY.

Podczas sobotniego wydarzenia wzburzone fale nie pozwoliły na nurkowanie i wyłowienie śmieci z wody, ale dziękujemy nurkom z Centrum Nurkowego TRYTON za bycie w pełnej gotowości – podziwiamy Wasz zapał i mamy nadzieję, że następnym razem uda nam się przeprowadzić tę akcję do końca. Dzięki entuzjazmowi wielu osób udało się nam jednak posprzątać plaże! Wśród śmieci, co niestety nie było zaskoczeniem, „królowały” niedopałki papierosów – znaleźliśmy ich dziesiątki. Zebraliśmy także puszki, butelki, plastikowe opakowania i wiele innych pozostałości po sezonie letnim.

Dziękujemy wszystkim osobom, które udostępniły informację o tym wydarzeniu i zaangażowały się w edukację na temat problemu odpadów morskich. Ogromne podziękowania także dla Gdańskiego Ośrodka Sportu za pomoc w organizacji i wspaniałą współpracę.

Dziękujemy także mediom, które pojawiły się na plaży Gdańsk Brzeźno, bo dzięki nim możemy wysyłać  przekaz akcji dalej, do szerszego grona odbiorców - Polsat News, TVN 24, TVP 3 Gdańsk, Wyborcza.pl Trójmiasto. Bardzo nas cieszy, że temat ochrony środowiska to zagadnienie, które budzi duże zainteresowanie i łączy we wspólnej sprawie.

Akcja sprzątania świata raz do roku nie przynosi natychmiastowej zmiany, ale liczą się dla nas cele długoterminowe – świadomość problemu dotyczącego odpadów wśród jak największego grona ludzi i codzienne dbanie o środowisko . Wierzymy więc, że warto się w nią angażować, warto zwracać uwagę na ten problem i warto edukować. Zachęcamy, aby akcję #PodnieśŚmiećDlaBałtyku kontynuować każdego dnia, a nie tylko od święta, gdziekolwiek jesteśmy.

DO ZOBACZENIA ZA ROK, PODCZAS KOLEJNEJ EDYCJI WORLD CLEAN UP DAY!